Hva kan vi forvente av 2025?
Nytt år og nye muligheter. Vi skal bli flinkere til å trene og vi skal spise sunnere - og vi skal bli flinkere med penger. Hvordan vil det kommende året påvirke lommeboka? Vi har kikket inn i krystallkula - det vil si, snakket med professor i samfunnsøkonomi på NTNU, Ragnar Torvik, om hva vi kan forvente oss i 2025.
De siste par årene har vært økonomisk krevende for mange med økte renter, prishopp på mat og stigende kommunale avgifter. Men ifølge professor Ragnar Torvik på samfunnsøkonomisk institutt på NTNU i Trondheim, kan vi nok se litt lysere på tiden vi har foran oss - i alle fall økonomisk.
- Det er flere faktorer som spiller inn, men totalt sett tror jeg de fleste vil se mer optimistisk på 2025 enn de foregående årene, mener han.
Internasjonalt
Begynner vi helt “øverst” sett fra et makroøkonomisk perspektiv, så nevner Torvik spesielt fire momenter som kan påvirke økonomien:
Trump: De fleste er nok spente på hva hans neste presidentperiode kommer til å medføre. Hva kan han finne på? Han har lovet mange skattelettelser og høy pengebruk, som kan øke presset på den amerikanske renten. Vi ser allerede antydninger til at renten i USA kan falle mindre enn det en så for seg for en stund siden. Samtidig truer han med høye tollsatser på importerte varer, som kan påvirke inflasjonen - som i sin tur kan holde rentene oppe. Det er mye støy rundt Donald Trump, og ofte er det forskjell på hva som sies og hva som faktisk gjøres. Så her er det bare å vente på å se hva som skjer.
Ukraina: Dersom det blir fred i Ukraina i løpet av 2025, vil landet trenge enorm økonomisk hjelp som Europa må bidra med. I tillegg har de stort behov for arbeidskraft for å gjenoppbygge landet. Det betyr at ukrainske flyktninger og deres arbeidskraft vil reise ut av Norge, samtidig som ny tilgang arbeidsinnvandring kan bli mindre, som kan påvirke oss dersom vi skulle trenge arbeidskraft.
Gaza: Krigen i Gaza og hva som skjer her, kan ha påvirkning langt utover Israel og Gaza/Vestbredden. Hvilken rolle spiller USA og Trump i denne krigen? Midtøsten er ofte en sterk drivkraft til hva som vil skje med oljeleveranser og oljepris - som også kan ha betydning for Norge som den oljenasjonen vi er.
Eiendomsboble i Kina: Det har vært en enorm utbygging i Kina de senere årene, samtidig som landet får befolkningsnedgang. Dette fører til mange tomme boliger, og dersom de store utbyggerselskapene går konkurs, vil dette ikke bare påvirke økonomien i Kina, men også oss i Norge. Kommer Kina inn i nedgangstider, kan det påvirke vår eksport til Asia, som blant annet olje og fisk.
Lokale forhold
Om vi beveger oss til mer hjemlige trakter og norsk økonomi, så danner han et litt mer positivt økonomisk bilde i Norge enn det vi har sett i de siste par årene.
- Jeg tror folk flest vil få bedre råd i 2025 enn det vi har sett til nå. Og det er flere grunner til dette:
Lønnsvekst
I 2024 hadde vi en god lønnsvekst her til lands. Lønningene økte mer enn konsumprisindeksen, og trenden tror jeg vil fortsette. I perioden 2024 - 2027 vil vi ha en reallønnsvekst på mellom 5 og 6 prosent.
Rentekutt
Norges Bank har varslet at det skal kuttes i renten i 2025, men hvor mange det blir, er usikkert. Jeg tror det første kuttet kommer i mars. Prognosen sier tre rentekutt, noe som skal tilsvare et kutt på 0,75 prosentpoeng gjennom 2025. Men her er det en del usikkerhet, og min mening er at kuttene heller kommer saktere enn raskere. Det er mer sannsynlig med bare to, og ikke fire, rentekutt dette året.
Arbeidsmarkedet
Vi kommer fortsatt til å ha lav arbeidsledighet i Norge. Arbeidsmarkedet er sterkt, til tross for krevende tider i en del bransjer.
Næringslivet
Norsk næringsliv har klart seg greit i 2024 og vil fortsatt gjøre dette i året som kommer. Det er allikevel forskjeller: Næringslivet langs kysten og i oljebransjen går veldig bra. Samtidig har eiendomsbransjen og tilhørende næringer hatt det tungt. Boligbyggingen har gått tregt og flere entreprenører har slitt og en del har gått konkurs. Prisøkning på materialer har påvirket aktiviteten og mange utbyggere har sittet på gjerdet.
Vi ser tegn til bedring og litt høyere aktivitet i 2025.
Boligmarkedet
Boligmarkedet har gått litt trått, men vi ser antydninger til mer aktivitet. Nå som kravet til egenkapital er redusert fra 15 til 10 prosent, tror jeg flere kommer inn på boligmarkedet. Spesielt de unge har slitt med dette, dersom de ikke har hatt foreldre som kan hjelpe til.
Samtidig er det verdt å merke seg at redusert krav til egenkapital også kan føre til økt press på markedet og økte boligpriser.
Unge
For de unge er det nok senket krav til egenkapital til bolig, et av de viktigste økonomiske hendelsene i 2025. Vi håper dette vil få flere unge inn på boligmarkedet. De vil også nyte godt av lønnsvekst og rentenedgang.
For unge barnefamilier vil også lavere utgifter til barnehage bidra positivt til lommeboken.
Et siste råd
Hold deg langt unna forbrukslån!
Dette er noen av faktorene som kommer til å påvirke norsk økonomi og din lommebok.
- Men, understreker Torvik. - Så kan det også dukke opp overraskelser som vi ikke har forutsett, fordi de nettopp er det. Uansett ser 2025 ut som et spennende år med mange muligheter.
Flere nyheter
Hva kan vi forvente av 2025?
Vi har tatt oss en prat med Ragnar Torvik, professor i samfunnsøkonomi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.
Kundevalg til generalforsamlingen
Nå kan DU være med å påvirke hvem som skal sitte i Stadsbygd Sparebank sin generalforsamling.