Krypto

Hva er kryptovaluta?

De siste årene har vi sett en stadig økende interesse rundt ulike kryptovalutaer. Det omtales i sosiale medier som en kjapp måte å investere penger på. Men det er dessverre ikke så enkelt, og i verste fall kan du ende opp med å tape investeringen din.

 

Hva er egentlig kryptovaluta?

Kryptovaluta eller virtuell valuta er enkelt forklart en digital valuta som bruker kryptografi for å sikre transaksjoner. Det fungerer både som et betalingsmiddel, og brukes for å oppbevare verdier samt som spekulasjoner i prisøkninger. Krypto er helt uavhengig av banker, det vil si at kontrollen av kryptovaluta er desentralisert framfor sentralisert hos statsbanker.


Myndighetene har gått ut og frarådet folk fra å satse penger i denne typen investeringer, og det er flere grunner til dette. Markedet er lite regulert og svært ustabilt - dermed finnes det enormt mange forskjellige tilbydere av ulike valutatyper på markedet. Det gjør at det er knyttet høy risiko til kryptohandel. På den ene siden kan man vinne mye, mens på den andre siden kan man tape mye.

 

Risikoer knyttet til elektronisk valuta

Hvor kommer egentlig kryptovalutaen fra, og hva er verdien bak? Dette er spørsmål som er vanskelig å få konkrete svar på. I tradisjonelle investeringsalternativer, slik som fond og aksjer, kjenner man som regel alltid til eierforholdet bak, gjennom en aktør i andre enden. Dette er grunnleggende faktorer som må være på plass for å skape en viss grad av trygghet og forutsigbarhet rundt investeringer.


Et annet aspekt som det er viktig å være klar over når det gjelder kryptovaluta, er faren for hvitvasking. Kryptovaluta brukes nemlig ofte i kriminelle miljøer for å skjule viktige skritt og aktiviteter i prosessene. Dersom en kunde har investert penger i utenlandsk kryptovaluta og oppnår gevinst, må vedkommende kunne svare ut hvor pengene kommer fra - før pengene kan bli satt inn på konto hos banken.


Selv om kryptovalutaen du kjøper kan framstå trygg, er det en stor sjanse for at deler av dem kan ha blitt blandet med andre kryptomidler som er hvitvasket i utlandet. Derfor er det ditt ansvar å kunne bevise at det kun er dine midler som er involvert, før banken kan godkjenne dem som innskudd på bankkonto.

Skal du investere i krypto, bruk norske kryptobørser

Utenlandske kryptobørser er ikke ulovlig. Imidlertid har norske myndigheter uttalt at på grunn av vanskelighetene med å regulere denne valutaen, anbefaler de bruk av norske tilbydere. Disse plattformene har konsesjon i Norge og følger dermed norsk lov. Det vil da være enklere å kunne følge pengene dine, og også dokumentere overfor banken. Dersom du ønsker å investere i kryptovaluta, så vil det være vår anbefaling, at du benytter deg av de norske plattformene. For der er det full åpenhet om transaksjonene, slik at man kan få oversikten. Du er også selv pliktig til å skatterapportere verdiene dine til norske myndigheter via skattemeldingen.

En rekke andre investeringsmuligheter

Hvis du vurderer å investere en sum penger, enten det er snakk om arv, bonus eller annet, finnes det flere andre alternativer enn kryptovaluta. I dagens marked kan det å plassere pengene på en høyrentekonto være relativt gunstig. Det viktigste å ta i betraktning når du vurderer ulike spare- eller investeringsmuligheter, er hva du ønsker å oppnå.


Tidshorisonten er et viktig element i denne vurderingen. Dersom det er snakk om å investere penger på kort sikt, to/tre år frem i tid, er sparing på bankkonto med gunstige renter et sikkert alternativ. Dette alternativet gir mindre risikoer, og man oppnår gevinst gjennom rentene på kontoen. Om du har et noenlunde langt tidsperspektiv er kanskje aksjefond noe for deg. Stadsbygd Sparebank tilbyr forskjellige fondsløsninger, fra de med høy risiko og kortere tidsperspektiv til de som er relativt risikofrie.

Les mer om fondssparing her.


Målet vårt er at kunden selv kan ta et godt og veloverveid valg når det gjelder sparing og investeringer. Det er uansett viktig å være klar over at det alltid er en viss risiko knyttet til investeringer, og dersom man investerer penger i fond eller aksjer, må man tåle svingninger.


Brynhild

Rådgiving om fondssparing?

Kontakt oss gjerne i banken, så kan vi skreddersy en spare- eller fondsløsning som passer perfekt for deg 💛